برگزاری نشست تضاد میان حفاظت و منافع ملی در مناطق روستایی: مطالعه تطبیقی ایران و سوئیس - geography- دانشکده جغرافیا
به همت موسسه جغرافیا دانشگاه تهران و با حضور ریاست و هیات رئیسه محترم دانشکده جغرافیا، جناب آقای دکتر پیتر مارتی مدیر گروه محترم توسعه مناطق روستایی دانشگاه زوریخ سوئیس، نمایندگان مجمع تشخیص مصلحت نظام، مسئولین بنیاد برکت، کارشناسان سازمان جنگداری، جهاد کشاورزی، مراتع و آبخیزداری اعضاء محترم هیات علمی و دانشجویان معزز دانشکده، نشست "تضاد میان حفاظت و منافع ملی در مناطق روستایی" در روز سه شنبه 21/12/1397 در تالار اجتماعات دانشکده جغرافیا برگزار شد.
در ابتدای این جلسه جناب آقای دکتر کرامت اله زیاری، ریاست محترم دانشکده جغرافیا، ضمن خوشامدگویی به حاضرین در جلسه و تقدیر و تشکر از برگزارکنندگان این همایش، به معرفی ظرفیت، پتانسیل و جایگاه بین المللی دانشکده جغرافیا پرداختند. ایشان فرمودند، در حال حاضر دانشکده جغرافیا با بسیاری از دانشگاه های مطرح جهان در زمینه های علمی، آموزشی و پژوهشی دارای تفاهم نامه همکاری می باشد. دکتر زیاری اظهار داشتند این دانشکده به دلیل دارا بودن اساتید مجرب، دانشجویان پرتلاش و با استعداد و همچنین با بهره مندی از آزمایشگاه های مجهز، توانایی لازم را برای انجام هرگونه پروژه ی داخلی و بین المللی دارا می باشد.
در بخش دوم این مراسم، جناب آقای دکتر پیتر مارتی مدیر گروه محترم توسعه مناطق روستایی موسسه مطالعاتی علوم منابع طبیعی دانشگاه زوریخ کشور سوئیس، به بیان موضوعاتی از قبیل: دستاوردها و جایگاه علمی دانشگاه زوریخ، تشریح مناطق حفاظت شده، پارکهای منطقهای و مناطق روستایی، چگونگی ایجاد پارکهای ملی و منطقهای، وضعیت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور سوئیس و نحوه ی حکمرانی های ملی و منطقه ای، بررسی وضعیت کشاورزی و محیط زیست حاکم بر کشور سوئیس پرداختند. در ادامه ی این جلسه ایشان ضمن اشاره به سابقه ی همکاری مشترک بین دو کشور ایران و سوئیس، اظهار داشتند که میتوان تفاهم نامه های سودمندی را در قالب همکاریهای دو جانبه بین این دو کشور انعقاد کرد.
پس از سخنرانی مدیر گروه محترم توسعه مناطق روستایی موسسه مطالعاتی علوم منابع طبیعی دانشگاه زوریخ سوئیس، حاضرین در جلسه در ارتباط با موضوعات مطرح شده پرسش هایی را مطرح کردند که با پاسخ آقای دکتر مارتی همراه بود.
در بخش بعدی این نشست جناب آقای دکتر محمدرضا رضوانی استاد محترم گروه جغرافیای انسانی درباره حفاظت از محیط زیست، منابع طبیعی و اقدامات لازم برای صیانت از آن ها به ایراد سخنرانی پرداختند. ایشان با اشاره به پراکندگی جمعیت کشور ایران، فرمودند، 26درصد از جمعیت ایران را مناطق روستایی شامل می شود اما با توجه به نحوه پراکندگی روستاها، حدود 80 تا 90 درصد محیط زیست ایران در اختیار روستاها میباشد، به همین دلیل برای حفاظت از محیط زیست باید جمعیت روستانشینان را در نظر گرفت و اولویت اقدامات را برمبنای منافع و حضور آنان قرار داد. در ادامه ایشان ضمن یادآوری نقش و اهمیت محیط زیست، خواستار حفاظت از محیط زیست از طریق آمایش سرزمین شدند و فرمودند برای رسیدن به توسعه پایدار، بایستی در قوانین موجود، نقش و مشارکت مردم نیز در نظر گرفته شود.
در ادامه جلسه جناب آقای دکتر سیدعلی بدری استاد محترم گروه جغرافیای انسانی، ضمن تشکر از حاضرین در جلسه، به ایجاد پروژه مشترک بین دانشگاه زوریخ کشور سوئیس و دانشگاهها و موسسات کشور ایران به منظور همافزایی و بهرهبرداری از مناطق روستایی کوهستانی به ویژه در منطقه اشکورات اشاره نمودند.
در انتهای این جلسه، جناب آقای دکتر مهران مقصودی ریاست محترم موسسه جغرافیا دانشگاه تهران ضمن تشکر از حاضرین در جلسه و جناب آقای دکتر پیتر مارتی، گزارشی از فعالیت ها، تاریخچه و طرح های پژوهشی صورت گرفته توسط این موسسه را ارائه نمودند. ایشان ضمن اشاره به ثبت جهانی بیابان لوت و سرمایهگذاری شرکت ماهان جهت افزایش درآمد توریسم از این منطقه، این سوال را مطرح کردند که آیا این مساله نمیتواند به محیط زیست حساس این منطقه آسیب برساند؟ ایشان همچنین اشاره کردند که ارگانهای مختلف باید مسئولیتهای حفاظتی خود را به خوبی برعهده بگیرند و در جهت بهبود شرایط حاضر، از هیچگونه تلاش و کوششی کوتاهی نکنند.