نمایشگر دسته ای مطالب نمایشگر دسته ای مطالب

بازگشت به صفحه کامل

برگزاری نشست تخصصی «نقش و جایگاه امنیت ملی در بستر تحولات سیاسی با نگاه به الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت» در دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران

برگزاری نشست تخصصی «نقش و جایگاه امنیت ملی در بستر تحولات سیاسی با نگاه به الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت» در دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران


برگزاری نشست تخصصی

«نقش و جایگاه امنیت ملی در بستر تحولات سیاسی با نگاه به الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت»

 در دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران

 

امروز سه شنبه 10/12/1395 دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران شاهد برگزاری نشست تخصصی «نقش و جایگاه امنیت ملی در بستر تحولات سیاسی با نگاه به الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت» بود که به همت جامعه اسلامی دانشجویان دانشکده جغرافیا و با همکاری معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشکده برنامه ریزی شده بود.

در این نشست، ابعاد مختلف امنیت ملی و تاثیرات آن بر مسائل جاری کشور بوسیله دو نفر از اساتید و صاحبنظران  حوزوی و دانشگاهی) حجت الاسلام والمسلمین  علی کشوری، دبیر شورای راهبردی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و  دکتر عطاءالله عبدی، مدیر گروه جغرافیای سیاسی دانشگاه خوارزمی) مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

در ابتدا حجت السلام والمسلمین کشوری به بیان مسائل کلی در مورد امنیت ملی و چالش های آن پرداخت. ایشان یاداوری کرد: عمده مشکلات جامعه و مردم در زمینه های اقتصادی و امنیتی به خاطر فاصله گرفتن جناح های سیاسی از مبانی و معارف انقلاب اسلامی و پیروی از مکاتب غربی بوجود امده است. چرا که در جنبه های دفاعی و تامین امنیت که از ابتدا در گفتمان انقلاب حرکت شده است، موفقیت های بی نظیری حاصل شده که این امر نه تنها ایران را به جزیره ثبات تبدیل کرده، بلکه چندین کشور نیز در حوزه نفوذ ژئوپلیتیکی ایران قرار گرفته اند.

دبیر شورای راهبردی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، هم بحران های اجتماعی مثل طلاق و هم مشکلات قومی و هویت خواهی در مناطق مختلف کشور را نتیجه سیاست های توسعه غربی دانست که به جای اصالت دادن به انسان و به رسمیت شناختن روابط انسانی، سودآوری اقتصادی و دستیابی به قدرت را محور قضایا و مسائل جامعه قرار می دهد.

ایشان در پایان  مطالبی در مورد سیاست های کلی شورای راهبردی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و عملکرد سالهای اخیر آن بیان کردند.

سخنران بعدی جناب آقای دکتر عطاءالله عبدی، مدیر گروه جغرافیای سیاسی دانشگاه خوارزمی بود که نسبت بین امنیت ملی و هویت های قومی را در بستر تحولات تاریخی دوره معاصر، محور سخنان خود قرار داد. به گفته ایشان شرایط نابسامان و ناامن ایران در اواخر دوره قاجار باعث شکل گیری جریانهای واگرایانه و تجزیه طلبانه در برخی مناطق کشور شد. با ظهور دولت مدرن و فرایندهای بعدی آن که تا زمان ما نیز تداوم یافته، به رغم وجود مشکلات فراوان می توان گفت، ایران به درجه بالایی از انسجام اجتماعی در داخل و قدرت بین المللی در منطقه خاور میانه دست یافته است.

دکتر عبدی سپس به ریشه ها، چگونگی ایجاد و مراحل ورود اندیشه تفرقه افکنانه پانترکیسم به ایران اشاره کرد و یادآور شد: در هر مرحله از فعال شدن این اندیشه ایران ستیزانه، اندیشمندان و روشنفکران آذری و نیز قاطبه مردم آذربایجان به مقابله با آن پرداختند و کشور را از خطر آسیبهای مختلف نجات دادند.

مدیر گروه جغرافیای سیاسی دانشگاه خوارزمی با اشاره به ظهور و شکل گیری «مکتب تبریز» و نقش آن در اعتلای فرهنگ و تمدن ایرانی گفت: منطقه آذربایجان در طول تاریخ ایران نقشی تاثیرگذار در تحولات سیاسی و فکری و ادبی کشور داشته است. این اثر گذاری از دوره ساسانیان آغاز شده و در دوره بعد از اسلام به خصوص دوره صفویان به اوج خود رسیده و باعث احیا و زنده شدن مجدد ایران شده است. همچنین نهضت مشروطه و انقلاب اسلامی تا حد زیادی در اثر فداکاری های آذری زبانان شکوفا شد و در حال حاضر نیز جریان های قدرتمند ملی گرایی ایرانی بیشتر از هر جای ایران در آذربایجان زنده و پویا است.

ایشان در پایان سخنان خود به انتقاد از افراد، احزاب و گروههایی که برای رسیدن به قدرت و منافع حزبی، از مسائل قومی سوء استفاده می کنند و به نوعی به مسال قومی دامن می زنند پرداخت و شکل گیری فرهنگستانهای زبان قومی و نیز فراکسیون مناطق آذری زبان در مجلس شورای اسلامی را مغایر با روح ملی و کیان ملی دانست که نمی تواند در راستای تامین امنیت کشور ارزیابی شود. زیرا با این اتفاقات، پیام هایی برای رقیبان منطقه ای ما مثل عربستان، رژیم صهیونیستی و ترکیه صادر شد و برخی از شخصیت های سیاسی در این کشورها نتوانستند خوشحالی خود را کتمان کنند. وی همچنین  بر حفظ وحدت ملی و تمامیت ارضی ایران تاکید کرد و آنرا مهمترین رسالت دانشگاهیان در رشته جغرافیا دانست.

 در ادامه جلسه اساتید و دانشجویان به طرح پرسش های خود در مورد مباحث ارائه شده پرداختند.