آزمایشگاه پالئوکلیماتولوژی - geography- دانشکده جغرافیا
آزمایشگاه پالئوکلیماتولوژی
گروه جغرافیای طبیعی دانشکده جغرافیا در حال حاضر در برگیرنده دو آزمایشگاه مجزا است که در زیر مجموعه معاونت پژوهشی دانشکده فعال می باشند. آزمایشگاه آب و هواشناسی دیرینه (با مسئولیت آقای دکتر عزیزی) و آزمایشگاه ژئوموفولوژی (با مسئولیت آقای دکتر یمانی) اداره میشوند. با تلاش قابل توجه معاونت پژوهشی و همکاری اساتید و پیگیریهای دانشجویان تحصیلات تکمیلی گروه جغرافیای طبیعی، ابزارها و امکانات به نسبت مناسبی در راستای رفع نیازهای پژوهشی استادان و دانشجویان گروه فراهم شده است.
شناخت دورههای اقلیمی گذشته، راه را برای کشف روند و علل و عوامل تغییرات اقلیمی باز کرده و پیشبینی اقلیم آینده و برنامهریزی و مدیریت منابع طبیعی و فعالیتهای انسانی را برای مدیران و برنامهریزان آسانتر میکند. بررسی و مطالعه منابع و پژوهشهای صورت گرفته و نقشه پراکندگی مغزههای برداشت شده به منظور مطالعه گردهها، یک خلاء علمی را در زمینه مطالعات دیرینه اقلیمی دوره هولوسن در ایران نسبت به کشورهای مجاور و آسیای غربی در مقایسه با سایر نقاط کره زمین نشان میدهد. شواهد و مدارک بی شماری به منظور مطالعه و اثبات تغییرات اقلیمی در گذشته وجود دارد. یکی از این شواهد موجود، گردههای گیاهی است (سلمانی، 1392). تعداد و تنوع مطالعات در زمینه تغییرات اقلیمی هولوسن به طور باور نکردنی، در طی دهه گذشته افزایش یافته است. امروزه ابزارهای دقیق همراه با فناوری بالا برای مطالعه ترکیبات و حرکات جو قابل دسترس می باشد. اما این ابزارها، دادههای اقلیمی را تنها برای دورههای کوتاهی تهیه و ثبت کردهاند. برای برطرف نمودن فقر اندازه گیری مستقیم باید متخصصان اقلیم گذشته با استفاده از شواهد و مدارک غیر مستقیم داده ها را کشف و بازسازی کنند (عزیزی، 1383). پیشبینیهای تغییرات اقلیمی آینده، تقریباُ به طور کاملی بر پایه مدلهای اقلیمی رایانهای هستند. در این میان، مطالعات اقلیم دیرینه به طور معناداری، دانش ما را نسبت به مکانیسمهای پایه اقلیمی افزایش میدهد.
پژوهشهای اقلیم دیرینه در دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران با هدایت آقای دکتر عزیزی در حوزههای مختلف گردهشناسی گیاهی، اقلیمشناسی درختی و تحلیل ایزوتوپها و اندازه گیری و بررسی پذیرفتاری مغناطیسی لسها مورد توجه میباشد.
سایت گروه جغرافیای طبیعی در نظر دارد تا به صورت مرحله ای فرایند آزمایشگاهی پژوهشهای آب و هوای دیرینه را با کمک و یاری دانشجویان پرتلاش دوره دکتری آب و هواشناسی گرایش پالئوکلیماتولوژی (آب و هواشناسی دیرینه) ارائه نماید (در این قسمت روند آزمایشگاهی گردههای گیاهی ارائه شده است). شایان توجه است مطالب درون سایت اختصاصی گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه تهران بوده و با ذکر منبع امکان ارائه و بهرهگیری از مطالب برای تمام پژوهشگران و محققان گرامی فراهم میباشد.
فرایند کلی آزمایشگاهی به صورت تصویری
منبع: آزمایشگاه پالئوکلیماتولوژی دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران
سانتریفیوژ (Centrifuge):
سانتریفیوژ دستگاهی است که از آن برای چرخاندن مواد با سرعت بالا استفاده میشود. دانشمندان معمولاً دستگاه سانتریفیوژ را برای جدا کردن ذرات جامد از یک مایع یا تقسیم مخلوط مایعات به اجزای مختلف آن به کار میگیرند. مخلوط یا نمونه آزمایشگاهی را درون لوله آزمایشگاهی قرار میدهند به شکلی که با چرخش دستگاه، به سمت خارج از مرکز حرکت میکند و به حالت افقی قرار میگیرند.
در این حالت، نیروی گریز از مرکز میخواهد که مخلوط را برخلاف مرکز سانتریفیوژ براند و از این نقطه دور کند و ذرات یا مایع سنگینتر بیشتر به سمت بیرون (یا ته لوله آزمایشگاهی) رانده میشوند. در واقع بر اثر چرخش سریع سانتریفیوژ، ذرات درون لوله آزمایشگاهی بر حسب وزنشان در ته لوله رسوب می کنند. وقتی سانتریفیوژ از حرکت باز میایستد، مواد به همین حالت غیر مخلوط میمانند.
در آمادهسازی نمونههای گردههای گیاهی درون مغزههای رسوبی، به منظور حذف مواد غیرگردهای درون نمونه بایستی نمونههای برداشت شده از مغزه، با اسیدهای مختلفی شسته شوند. لذا در مراحل مختلف آمادهسازی نمونههای گردهای، پس از شستشوی نمونه با اسیدها بایستی با استفاده از دستگاه سانتریفیوژ مایعات اسیدی از نمونه جدا شوند.
بِنماری (Water Bath):
بعضی از محلولها فقط در دماهای بالا و نزدیک به نقطه جوش آب، میتواند اثرگذاری مفیدی داشته باشند. به این منظور از دستگاه بنماری استفاده میشود. به نحوی که محفظه درونی بنماری با آب مقطر پر و بر روی درجه حرارت مطلوب تنظیم میگردد که در ادامه، الکترودهای گرمایی درون بنماری به تدریج دمای آب را بالا میبرد و به درجه مدنظر میرساند، آنگاه لولههای آزمایشگاهی حاوی نمونه درون بنماری قرار داده میشوند تا محلول اثر خود را بر نمونه بگذارد. همچنین میتوان با تنظیم زمانسنج این دستگاه، دماب آب بنماری را برای مدت زمان خاصی در یک درجه حرارت معین قرار داد. به عنوان مثال میتوان دمای آب بنماری را برای مدت 60 دقیقه در دمای 98 درجه تنظیم کرد، که در چنین وضعیتی پس از آنکه دمای آب بنماری به 98 درجه سلسیوس میرسد زمانسنج فعال میشود و به مدت 60 دقیقه دمای آب را ثابت نگه میدارد.
شیکر لوله (Shaker)
به منظور مخلوط کردن نمونه درون لوله آزمایشگاهی از دستگاه شیکر لوله استفاده میشود. از این دستگاه برای مخلوط کردن نمونه های درون لولههای آزمایشگاهی مختلفی همچون 50 و 15 سیسی استفاده میشود. این دستگاه ها دارای یک دکمه تنظیم کننده سرعت چرخش هستند که با استفاده از آن میتوان شدت چرخش را بر حسب دور در دقیقه (RPM) تنظیم کرد. به دو روش می توان با این دستگاه کار کرد: روش 1: که بر روی دستگاه با عدد 1 نشان داده شده است. در این روش با قرار دادن دکمه بر روی عدد یک دستگاه شروع به چرخش می کند. روش 2: که بر روی دستگاه با عدد 2 نشان داده شده است. در این روش با قرار دادن دکمه بر روی عدد دو، دستگاه هیچ گونه چرخشی ندارد و تنها زمانی میچرخد که لوله آزمایشگاهی بر روی دستگاه قرار گرفته و به سمت پایین فشار داده شود.
هود آزمایشگاهی:
تماس مستقیم و استنشاق بو و بخار محلول ها و اسیدها برای سلامت انسانها مضر است. از این رو ضرورت دارد تمامی گازهایی که طی مراحل شستشوی نمونهها با محلولهای مختلف متصاعد میشوند به وسیله هود مکیده و از فضای آزمایشگاه خارج شوند. به این منظور در اکثر آزمایشگاهها از هودهایی استفاده به عمل میآید که دارای یک صفحه شیشهای هستند که اپراتور آزمایشگاه بتواند بر روی نمونههای درون هود تسلط داشته باشد و آزمایشهای مدنظر را انجام دهد.
دستگاه تقطیر:
آب معمولی دارای املاح و ناخالصیهایی است که درصورت اضافه شدن به نمونهها ممکن است اثرات منفیای بر فرایند آزمایش و آمادهسازی نمونهها بگذارد. لذا ضرورت دارد به منظور تمیز کردن ابزار آزمایشگاهی و همچنین شستشوی نمونهها به منظور خنثیسازی اثر اسیدها و محلولها و غیره از آب خالص یا آب مقطر (Distilled water) استفاده شود. به این منظور با استفاده از دستگاه تقطیر املاح و ناخالصیهای آب از آن گرفته و آب خالص تولید میشود. در دستگاههای تقطیر آب معمولی حاوی املاح از یک سو به دستگاه وارد میشود و از سوی دیگر طی فرآیند تقطیر، آب خالص یا آب مقطر از دستگاه خارج میگردد.
هات پلیت (Hot Plate):
هات پلیتها دارای صفحات چدنی و یا آلومینیومی در ابعاد کروی یا مستطیل هستند که مجهز به سیستم کنترل حرارت (ترموستات) قابل کنترل میباشند. این دستگاهها معمولاً میتوانند دمایی معادل 400 درجه سلسیوس ایجاد کنند که با توجه به موارد استفاده از آن بر روی درجه حرارت های مختلفی تنظیم می شوند. یکی از موارد کاربرد هات پلیتها استفاده از آنها برای ساخت اسلایدهای میکروسکوپی است.
دستگاه مغزه گیر پیستونی (Living stone piston corer)
مغزهگیر پیستونی برای مغزهبرداری از رسوبات دریاچهای کاربرد متداولی دارد. اجزای تشکیل دهنده این مغزهگیر از این قرار است:
لوله استوانهای
پیستون و سیم متصل به آن
میلههای رابط (Rod)
پیچهای اتصال دهنده میلهها
دسته T شکل
در دریاچهها و محیطهای نمونهبرداری که رسوبات آن در زمان نمونهبرداری پوشیده از آب است ضرورت دارد از مغزه گیر پیستونی استفاده شود. زیرا به دلیل ویژگیهای ساختاری آن میتواند ضمن نمونهبرداری از رسوبات، مانع از هم پاشیدگی آنها در اثر برخورد با آب دریاچه شود. نمونهبرداری با این مغزهگیرها با استفاده از نیروی دست انجام میشود و با فشردن مغزهگیر در راستای عمود بر رسوبات میتوان یک استوانه کامل از رسوبات به دست آورد. معمولاً عمل مغزهبرداری در صورت عدم برخورد با لایه های سفت و سخت که مانع ادامه مغزهبرداری شود تا رسیدن به بستر دریاچه ادامه پیدا میکند و به منظور هدایت مغزهگیر به اعماق پایینتر، میلههای رابط بر روی مغزهگیر سوار میشوند. معمولاً قطر لوله استوانهای مغزهگیرهای پیستونی که رسوبات درون آن جای میگیرند، حدود 5 سانتیمتر است.
دستگاه مغزهگیر روسی (Russian corer)
مغزهگیر روسی توسط پژوهشگران روسی طراحی شده است و به دلیل کارکرد سریع و آسانی که دارد کاربرد وسیعی در نمونهبرداری از توربزارها دارد.
ساختار مغزهگیر روسی متشکل از قطعات زیر است:
- نیم استوانه
- صفحه درپوش
- میلههای رابط
- دسته T شکل
- پیچهای اتصال دهنده میلهها
- قطعه نوک تیز پیشانی
مغزهگیرهای روسی در اندازههای یک متری و نیم متری وجود دارند که در اینجا مغزهگیر نیم متری توضیح داده میشود.
نیماستوانه: طول این قطعه 50 سانتیمتر و قطر آن 5 سانتیمتر است. یکی از لبههای طولی این قطعه تیز است که به منظور برش رسوبات به این حالت طراحی شده است. در قسمت بالایی این نیم استوانه یک میله رابط وجود دارد و در قسمت زیرین آن (پیشانی مغزهگیر) قطعه نوک تیز پیشانی تعبیه شده است.
صفحه درپوش: اندازه طولی این قطعه نیز به مانند نیم استوانه 50 سانتیمتر است ولی عرض آن بیشتر از عرض نیم استوانه است و یک لبه آن مماس با جداره درونی نیم استوانه است و لبه دیگر آن دارای یک زائده است که بر روی لبه نیم استوانه قرار میگیرد. یک میله بهصورت طولی به یک سمت صفحه درپوش متصل است و دو سر این میله به قسمتهای بالایی و پایینی نیم استوانه متصل میباشد. میله مذکور به نحوی به بدنه نیم استوانه وصل شده است که به صفحه درپوش اجازه میدهد 180 درجه بر روی نیم استوانه بچرخد. زمانیکه صفحه درپوش 180 درجه چرخیده شود تا سطح صاف آن به سمت بیرون و سطحی که به میله متصل است در درون نیم استوانه قرار گیرد در اصطلاح گفته میشود درب مغزهگیر باز است ولی زمانیکه سطح صاف صفحه درپوش در درون نیم استوانه و سطحی که میله به آن وصل است به سمت بیرون قرار گیرد در اصطلاح گفته میشود درب مغزهگیر بسته است. در شکلهای زیر بسته و باز بودن مغزهگیر نشان داده شده است.
مغزهگیر در حالت باز (الف) و بسته (ب)
میلههای رابط: این میلهها معمولاً 150 سانتیمتر هستند که برای نمونهبرداری از اعماق، بر روی مغزهگیر وصل میشوند.
پیچهای اتصال دهنده میلهها: برای اتصال میلههای رابط از پیچهای خاصی که در انتهای هر یک از میلهها تعبیه شده است استفاده میشود.
دسته T شکل: این دسته شبیه حرف انگلیسی T است و با استفاده از پیچ بر روی آخرین میله رابط بسته میشود و برای چرخاندن مغزهگیر از آن استفاده میشود.
قطعه نوک تیز پیشانی: در پیشانی مغزهگیر یک قطعه نوک تیز قرار دارد که سبب میشود مغزهگیر راحتتر رسوبات را حفر کند و درون رسوبات فرو رود.
دستگاه خلا (Vacuum):
از این دستگاه برای غربال کردن و حذف کردن مواد ریز از نمونه استفاده به عمل می آید. به نحوی که با اتصال محفظه تهی زیرین آن با یک جریان آب، جریان آب سبب مکیده شدن هوای درون محفظه می شود و فضای درون آن را به حالت شبه خلا در می آورد و همین امر سبب می شود موادی که بر روی صافی بالای محفظه تهی قرار دارد، تحت تاثیر نیروی کشش محفظه خالی، به سمت پایین حرکت کنند و ذراتی که قطر آنها ریزتر از شبکه های صافی است از صافی گذر کرده و از نمونه جدا می شوند.
مغزه گیر درختی (مته درختی):
از این ابزار برای گرفتن مغزه از تنه درخت استفاده به عمل می آید. روش کار با این مغزه گیر ها به این صورت است که مغزه گیر را در حالت عمود بر تنه درخت در ارتفاع برابر سینه بر درخت عمود کرده و ضمن فشار وارد کردن بر مغزه گیر، دسته آن در جهت حرکت عقربه های ساعت چرخانده می شود تا نوک رزوهدار مغزه گیر پوسته درخت را ببرد و با ادامه چرخش به سمت مرکز درخت رفته و از حلقه های سالانه درخت مغزه تهیه کند. این مغزه گیرها دارای انواعی همچون مغزه گیر چوب سخت (Hard Wood) برای مغزه گیری از درختان سخت چوب و مغزه گیر چوب نرم (Soft Wood) برای مغزه گیری از درختان نرم چوب می باشد. طول این مغزه گیر ها معمولاً 40 یا 60 سانتیمتری می باشد و قطر داخل مغزه گیرهای چوب سخت 5.5 و چوب نرم 4.5 میلیمتر می باشد. برای بیرون آوردن مغزه از داخل مغزه گیر از ابزای به نام قاشقک استفاده می شود.
اجزای مغزه گیر درختی. به ترتیب از راست به چپ: کاور مغزه گیر، مته، قاشقک، مغزه گیر آماده کار (مته متصل به دسته)